26.3.2015

Lähtökuoppia kaivamassa



Elettiin toukokuun 2014 viimeisiä viikkoja. Olin vastikään palannut Virosta 3 kk harjoitteluvaihdosta sekä käynyt allekirjoittamassa kesätyösopparin seuraavaksi pariksi kuukaudeksi. Vielä ennen oravanpyörän käynnistymistä oli tarkoitus käydä kotopuolessa Pohojois-Pohojammaalla kuulumisia päivittelemässä porukoitten ja sinne juuttuneiden kavereiden osalta. 

Junalippuja bookatessa huomio kiinnittyi VR:n kuvakilpailuilmoitukseen: Voita kuukauden reililiput kahdelle! Hmmm... mitäsmitäs.

Kun tehtävänantona on käsky kuvata mitä ottaisi matkalle mukaan tai ottaa kuva, josta hauskalla tavalla ilmenisi minne haluaisi matkustaa, alkaa päässä raksuttaan, että mitäsitänytheioikeenkeksis. Lisäksi kun osallistumisaikaa on jäljellä vielä vajaa viikko ja kilpailualustana toimii Instagram, jota ei ole koskaan käyttänyt, eikä oma vanhanaikainen puhelinkaan sitä halua tunnustaa (nykynuorten kotkotuksia pyh), alkaa mahanpohjassa väkisin kutkuttaan.

Kilpailun viimeinen osallistumispäivä oli sunnuntai 25.5., joka uhkaavaa vauhtia oli lähestymässä. Kotilomailun ohessa pääkopassa raksutti ja olo oli rauhaton, kun ideoita halusi jo päästä toteuttaan. Puitteet vain puuttuivat. Yhden idean saattoi kuitenkin saada kuvamuotoon asti: rinkka selässä asemalaiturille liftaamaan kolpakko kädessä kyytiä asemalle pysähtyvältä junalta ikään kuin olisi Oktoberfesteille kyytiä vailla. Nerokasta, eikös?



Lopulta ja vihdoin viimein oltiin kuitenkin takaisin pääkallopaikalla Tampereella. R meni aamusta euroäänten laskijaksi, joten siitä tarjoutui rauhaisa mahdollisuus keskittyä kokkaileen. Kaveriksi jäi älykkäämpi puhelin, jolla lopullisen kuvan saattoi ottaa ja julkaista oikeaan paikkaan. 

Kuvakokkailussa noudatettu resepti:
1. Kaiva karttakirja esille ja etsi Eurooppa
2. Mieti mitä ruokia syödään missäkin: mitä vahvemman stereotypian löydät, sitä parempi
Ranska: patonkia, croissantteja
Saksa: bratwurstia, brezeleitä
Italia: pizzaa, jossa rucolaa, mozzarellaa ja tomaattipyreetä
Sveitsi: suklaata
Espanja: chorizo-makkaraa
Portugali: ööh.. ylijäämärucolaa 
3. Tee kauppalista ainesten mukaan ja kierrä kolme eri ruokakauppaa läpi. Hyödynnä erikoiskaupat, kuten Lidl.
4. Käy koulullasi tulostamassa eri maiden ääriviivat sommittelua varten, vaikket lopulta edes tarvitse niitä.
5. Paista pizza uunissa, bratwurstit pannulla ja sulata suklaa mikrossa niin että se kärähtää.
6. Läväytä tuotokset ja loput ainekset ruokapöydälle lopullista asettelua varten.
7. Ota kuva, julkaise se ja syö todisteet.
Lisäykseksi olisin toivonut: Älä turhaan taittele kartasta servettiä saati revi teepusseja suojakuorista Britanniaksi tai leikkaa oluttuopinalusesta Tshekkiä. Ne kun eivät ole kovin esthétiques.

Seuraava päivä olikin jo kesätöiden ensimmäinen päivä ja pientä jännitystä oli ilmassa. Sitä ehti leijailla neljä päivää, kunnes jysähti: "Onneksi olkoon olet yksi voittajista!" Riemu repesi.

Epäselvyyttä kuitenkin ilmeni pian heti alkuun. Liput olisi pitänyt käyttää näemmä samana vuonna, eikä meillä olisi ollut mitään mahdollisuutta kesätöiden, jo bookatun Lontoon-reissun ja opiskelujen loppurutistuksen takia niitä käyttää. Oltiinkin jo pettyneinä tarjoamassa lippuja myyntiin. 

Onneksemme saimme kuitenkin selville ylemmältä taholta, että vaikka liput tosiaan täytyi lunastaa kuluvana vuonna, matkan itsessään saattoi aloittaa viimeistään kolmen kuukauden päästä lunastuspäivästä. Niinpä yli puolen vuoden pitkällisen odotuksen jälkeen 30.12., vuoden toiseksi viimeisenä päivänä, lampsimme Tampereen rautatieaseman tiskille voittokirje ja passit mukanamme lunastamaan lippusia. Kaikki meni niin kuin piti, ja saimme 30.3. voimassaolonsa aloittavat reilipassit mukaamme.

Niinpä alkoi seuraava odotusaika itse lähtöön...


Kaiken kaikkiaan tuomaristo valitsi satojen joukosta 14 kuvaa. Palkintona kullekin kuvaajalle kaksi reililippua ykkösluokkaan kuukaudeksi. Voittokuvista järjestettiin vielä äänestys, johon osallistuneiden kesken arvottiin lisäksi 7 samanlaista lippupakettia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti